19. heinäkuuta 2015

Takapään treenipäiväkirja, vko 1

Boltin takapäätä pitäisi nyt vahvistaa aktiivisesti, jotta saataisiin selkä kuntoon ja peitsaaminen vaihtumaan raviin.  Karhuniemen Kirsi vinkkasi meille mm. näitä harjoituksia tehtäviksi: uiminen, lenkit vain ravaten, ravilla juoksuttaminen ympyrää (sisäkaaren raajat joutuvat kovemmin töihin, muista tehdä kumpikin suunta), peruuttaminen, peruuttaminen ylämäkeen, peruuttaminen laatikolle, koriin meneminen, kävelyttäminen "tikapuilla" (maassa 4-5 kapulaa, joista jalat joutuu nostamaan yli), takajalkojen venytykset, lonkankoukistajien ja vatsan venyttäminen (seiso koiran selän takana ja nosta se seisomaan takajaloilleen itseäsi vasten, kevennä ja jos koira on täysin rento voi takalajat nostaa kevyesti irti maasta)..

Nyt sitten kirjaillaan ylös, mitä on tullut tehtyä, että näihin voidaan tarvittaessa palata myös myöhemmin. Kirsi saattanee ainakin kysellä elokuun lopulla, mitä on tehty :)

Tiistai 14.7.
Lenkin tarkoituksena oli ettei Bolt pääsisi peitsaamaan tai laukkaamaan vaan lenkki suoritettaisiin ravaten. Tämä oli muuten haastavampaa kuin uskoisikaan! Aina jos kävelin, Bolt peitsasi eli mun piti hlkätä kevyesti, niin vauhti pysyi Boltille otollisena. Jos taas hölkkäsin yhtään liian lujaa Bolt vaihtoi heti laukalle. Oltiin varmaan huvittava näky, kun mä juoksin pää kenossa tuijottaen koko ajan Boltin jalkoja ja todeten toisinaan "taas sä peitsaat, vaihdappa raviin" tai "nyt meni laukaksi, rauhotas vähän". Ihan kun näistä mun sanallisista ohjeista olisi ollut apua :´D

Maanantai meni hieman kokeillessa ja tunnustellessa uusia harjotteita. Juoksuttelin Bolttia muutamia kierroksia ympyrää kumpaankin suuntaan yrittäen nähdä ravaako se vaiko ei. Mutta kun herra tulee mun vierellä, niin enhän mä meinaa nähdä mikä askellaji on menossa. Varsinkaan kun puolet keskittymisestä menee pystyssä pysymiseen pyörimisen vuoksi. Tätä pitää vähän vielä miettiä, että miten tää toteutettaisiin käytännössä.

Kotona sitten venyttelin Boltin takajalkoja ja lonkan koukistajia, sillä lihakset olivat sopivasti lämpimät lenkin jäljiltä. Kovin kyllä on tiukat noi herran takareiden, sillä tassun liikerata kanitti kyllä hyvinkin aikaisessa vaiheessa vastaan, kun eteenpäin taivutteli.

Illalla treenailtiin vielä vähän koriin menemistä ja maahan-seiso -jumppaa, missä beba joutuu töihin. Iltalenkki puolestaan suunnattiin järven rantaan, missä H kahlasi Bolt sylissä aina veteen, niin, että vesi oli H:ta puoleen reiteen ja siitä koira alas ja uimaan kohti rantaa. Pitkä matkahan Boltille ei tolleen tullut uitavaksi, mutta kun ei se vielä yksin uimaan hakeudu, niin.. Tuli tossa kuitenkin se 6x 1.5 metriä uintia, mikä on ehkä ihan riittävä ekaksi kerraksi. Tarvisi kyllä pidemmän matkan, että pääsisin seuraamaan miten pahasti se häntäpää laskee sinne pinnan alle..

Keskiviikko 15.7.
Kovasti yritin taas lenkillä mennä sen verran rivakasti, että Bolt pääsisi ravaamaan koko matkan. Kovin helposti se vaan vaihtoi aina peitsiin, ja joiduin hoputtelemaan, että vaihtaa takaisin raviin. Ja heti jos ravi yhtään kiihtyi hypyyttili ukkeli laukalla eteenpäin.

Kävelyttelin Bolttia 2x10 settiä "tikapuilla". Meillä oli 4 kepukkaa maassa, joiden yli Bolt käveli ja ideana siis oli etteivät tassut koskisi näihin kepukoihin. Toisinaan kyllä toinen takajaloista siirteli kepukoita miten sattuu.. Tää tuntui olevan Boltille kovinkin mieluinen harjoite, sillä tästä sai namia ihan super helposti!

Muita tänään tehtyjä harjoitteita olivat peruuttaminen sekä ojentajien venyttely useaan otteeseen.

Torstai 16.7.
Tänään oli ohjelmassa takajalkojen venytykset. Boltin takareidet vaan meinasivat olla niin kireät etteivät ne tassut taipuneet yhtään eteenpäin. Hyvän tovin sai hieroa reisiä ennen kuin lihakset antoivat sen verran myöte, että päästiin tekemään venytyksiä. Edelleen jäi kyllä liikerata etutassuihin päin venyttäessä vajaaksi.

Toinen tämän päivän plääni oli uiminen ja niinpä me suunnattiin rantaan. Nyt oli hieman mukavampi ranta, mistä kantaa koiraa veteen ja uittaa kohti rantaa, mutta eikös sinne ilmestynyt uimareita muutaman pätkän jälkeen ja meidän piti väistyä. Tuo missä viimeksi uitettiin on muutoin ihan hyvä paikka, mutta siellä on niin kamalan teräviä kiviä, että kahlaaminen on kaikkea muuta kuin nautinto. Mutta, minkäs teet, uittaminen taitaa jatkua ensi viikolla kivien seassa.

Perjantai 17.7.
Perjantain ohjelmassa on perinteisesti Mirvan pitämät tokotreenit ja matkustus Lahteen. Tämäkään viikko ei tuottanut tähän poikkeusta, joten takapään treenaaminen jäi hyvin vähälle.

Muutama mulle suositteli Back on Track -loimea tälle herkästi jumiutuvalle yksilölle. Kyselin myös schape-foorumilta ja hierojalta kokemuksia loimesta, ja useampi kertoi loimea käyttävänsä ja kokevansa, että se auttaa. Näinpä nielin kaikki haaveeni ostaa mm. kankaita tässä kuussa ja suuntasin hankkimaan Boltille loimen.

Lauantai 18.7.
La-la-lauantai. Mitähän me tänään tehtiinkään? :D Bolt toimi pallopoikana pesäpallopelissä, eli "kävi hakemassa" metsään eksyneet pallot. Joskin Boltin mielestä oli kovin epäreilua, että vaikka hän kävi pallot löytämässä, niin suuhun niitä ei saanut ottaa ;)

Treeniosuus oli tänään onnettoman pieni. Jäi lähinnä takajalkojen ja lonkankoukistajien venyttelyyn.

Sunnuntai 19.7.
Bolt oli mulla mukana kentällä, ja Saden pitäessä treeneistä huilia oli Boltin vuoro ravata ympyrää molempiin suuntiin. Lisäksi seiso - maahan -jumppaa, missä joutuu myös käyttämään peräpään lihaksistoa. Lopuksi tehtiin vielä venytyksiä lonkankoukistajille.

Illalla suunnattiin vielä järvelle, missä Bolt kävi vähän uimassa. Mitenhän pinnalla ton selän pitäisi olla koiran uidessa? Ihan linjalle noutaja tuskin päästäisiin vahvallakaan takajalkojen työskentelyllä, mutta onkohan tuo selkä kuitenkin hieman liian uppeluksissa..?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti