26. toukokuuta 2014

Luonnetesti

Käytiin Saden kanssa eilen luonnetestissä. Sain noin viikkoa ennen testiä selville, että testi olisi suotavampaa tehdä hieman varttuneemman koiran kanssa, mutta sille ei nyt tässä kohti enään mahtanut mitään..

Itseäni kiinnosti lähinnä se, miten Sade reagoi, jos joku oikein uhkaavasti lähestyy, sekä se kuinka nopeasti uhkaavasti lähestynyt päästetään rapsuttelemaan. Paljon saatiin mielenkiintoista tietoa, joten olen tyytyväinen, että kävimme :)

Tuomarin suomentelujen jälkeen minulle jäi testin osa-alueista seuraavanlainen kuva:

Ensimmäinen osa, toimintavarmuus, oli Sadelle haastava (-1, pieni). Tämä osio meni aivan toisin, kuin olisin Saden tuntien ennakoinut. Sade pelkäsi kelkkaa, mikä lähestyi rämisten kyydissään "joku". Oletin Saden tulevan suhteellisen pian tulevan katsomaan kelkkaa, mutta Sade olikin toista mieltä -tuota en tule katsomaan! Lopulta Sade tuli kuitenkin haistelemaan kelkan matkustajineen ja totesi ettei se ollutkaan aivan niin pelottava. Pimeässä huoneessa Sadella meni tovi löytää minut vaikka siellä pyörikin. Saden tyyli pimeässä huoneessa oli ehkä enemmän "ei löytynyt, joko mennään pois?". Tuomari jätti minut käsitykseen, että tämä osa-alue voi hyvin "parantua" koiran Saadessa ikää ja kokemusta sekä sitä kautta itsevarmuutta.

Toinen osa, terävyys, oli Saden vahvuuksia (+3, kohtuullinen ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua). Saden ollessa seinään kytkettynä ja minun ollessani nurkan takana oli Sade kertonut haukullaan uhkaavalle lähestyjälle ettei kannattaisi lähestyä. Hyökkääjän ollessa noin puolen metrin päässä loppui Saden haukku ja tuomari totesi, ettei tarvinnut pelätä rapsuttaessa saavansa hampaista.

Kolmas osa, puolustushalu, meni samaan kastiin 2. osan kanssa (+3, kohtuullinen, hillitty). Sadelta löytyi halua puollustaa mua, vaikka hetkittäin hirvittikin niin, että tuntui turvallisemmalta haukkua hieman hyökkääjästä ohi. Sade kuitenkin tarkkaili tiiviisti hyökkääjää eikä ollut yhtään agressiivinen hyökkääjän ottaessa hupun pois päästään ja tullessa rapsuttelemaan.

Neljäs osa, taisteluhalu, mitattiin ymmärtääkseni hyvin pitkälti testin alussa, kun tarkoituksena oli saada Sade leikkimään ja kiskomaan lelua tuomarin kanssa (-1, pieni). Sade makoili maassa ja läähätti seuraten katseellaan tuomarin leikittämisyrityksiä. Lopulta tuomari otti esiin vinkuvan lelun, mikä yleensä laukaisee Saden leikkisyyden, mutta tällä kertaa tuloksena oli katselun jatkaminen :D noh, ei aina voi haluta leikkiä!

Viides osa, hermorakenne (+1, hieman rauhaton). Jos ymmärsin tuomarin suomennoksen arvosteluihin oikein, on tämäkin osa sellainen, mikä voi "kehittyä" koiran saadessa lisää elämänkokemusta. Tuomari totesi Saden olleen hieman rauhaton, mutta pystyneen hyvin keräämään aina itsensä ja selviytyvän stressaavista tilanteista.

Kuudes osa,  tempperamentti (+3, vilkas), jäi minulle hieman auki sen puolesta, että mitkä testin osista mittasivat tätä. Tuomari totesi vain Saden olevan vilkas, mutta nyt jäi minulle epäselväksi, että mitä tällä tarkoitetaan... Luonnetta tuolta tytöltä kyllä löytyy sekä arjessa tuota temperamenttia, että allekirjoitan kyllä tämän :)

Seitsemäs osa, kovuus (+1, hieman pehmeä), on minulle myös hieman epäselvä sen suhteen, mitä sillä tässä testissä tarkoitetaan. Muualla olen kyllä pistänyt merkille ettei Sade ole kovin kovapäinen tai muutoinkaan hankala koulutettava ja monesti olenkin ajatellut sen olevan pehmeä. Tämä on kyllä enemmän tämmöinen oma mutu ollut, mutta eivätköhän tuomarit osaa asiansa sen verran hyvin, että ovat tuolla suhteellisen lyhyellä tarkastelulla päätyneet Sadea kuvaavaan tulokseen.

Kahdeksas osa, luoksepäästävyys (+3, hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin). Tuomari koki Saden olevan hyväntahtoinen tilanteessa kuin tilanteessa, mistä olen erittäin tyytyväinen.

Laukaisupelottumuus testattiin laukauksin, mistä kahteen ensimmäiseen Sade reagoi katsomalla äänen suuntaan, mutta kolmanteen laukaukseen Sade ei juurikaan enään reagoinut, jolloin Sade todettiin laukauskokemattomaksi (++). Tämä tukee hyvin omia kokemuksiamme esimerkiksi uudelta vuodelta, jolloin Sade reagoi ensimmäisiin raketteihin katselemalla äänen suuntaan, mutta sen jälkeen räjähtelyt eivät enään aiheuta reagointia.

Pisteitä tuli 139 ja miinuspisteitä 25, jolloin tulos oli 114 pistettä. Voin kyllä olla tyytyväinen Sadeen<3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti