27. kesäkuuta 2015

Perjantai-toko & tilanne-check läpikäytynä

Sade vaatii suuren nostatuksen, että saan sen tarttumaan kapulaan. Tällöinkin Sade tarraa, mutta päästää heti irti. Mirva katseli hetken, kun näytin mitä vaatii, että Sade nappaa kiinni kapulaan, ja totesi että Sade arastelee tulla "mun alueelle" hakemaan "mun kapulan". Vinkiksi saatiin, että jätänkin kapulan omalle sivulleni, jolloin Saden ei tarvitse tulla haastamaan. Sade nauttii saalistamisesta ja kiinnostuu kyllä kapulasta, kun kapula pakenee. Mutta kun kapulasta pitäisi napata kiinni se onkin aika ällö. Nyt siis vahvistetaan sitä, että kapula onkin jotain aivan parasta ja palkataan aina ihan jo siitä, jos koskee nenällä kapulaa. Tarkoituksena on siis tehdä kapulata mieluinen, että saadaan Sade aikanan myös kantamaan kapulaa.

Sivulletulotreenissä todettiin, että Sadelle käsky "sivulle" tarkoittaa mun kiertämistä, ei sitä lopullista paikkaa ja katsekontaktia, johon se halutaan. Tämä käsky pitää siis lähteä rakentamaan uudelleen (kuten viimeksi jo todettiin, mutta nyt saatiin lisää työkaluja tähän). Sade tylsistyy kuoliaaksi, jos treenaan aina niin, että Sade istuu, käännyn sen eteen ja pyydän sivulle. Sen takia Mirva neuvoi meille useamman tavan treenata tätä, että saadaan vaihtelevuutta treeniin.

Tapa 1. Namit oikeassa kädessä. Sade pyydetään sivulle ja sen jäädessä taakse näytetään vasemman käden olevan tyhjä. Ohjataan Sade oikealle paikalle oikealla kädellä. Tämän jälkeen suoristan itseni, kehun rauhallisesti (jotta Sade pysyy oikeassa paikassa ja tietää olevansa oikeassa paikassa). Lopuksi kunnon kehut ja palkka. Mä kehun liian passiivisesti, eli mun kotiläksynä on opetella kehumaan niin, että Sade myös tietää tehneensä oikein. Ja monesti meijän kannattaa ottaa pallo palkaksi namien sijaan, sillä silloin Sadella on oikea tarve saada palkka.

Tapa 2. Koska Sade kyllä osaa kiertää mut ei medän tarvi aina treenata niin, että Sade kiertää ja sitten korjataan. Toisinaan voin pyytää Saden istumaan ja liikkua itse sen sivulle oikeaan kohtaan. Tämän jälkeen "sivulle" ja hurjat kehut, kun on oikeassa paikassa. Tässä haasteena on kuitenkin se, että Sade väistää todella herkästi mun liikkuessa sen viereen. Sivulla olemisesta pitää siis alkaa rakentaa myös turvallista sen lisäksi, että se on mahtavaa. Ainakin alkuun en saa mennä Saden sivulle liian nopeasti vaan hitaasti peruutellen. En mene myöskään aivan iholle, koska sitä Sade ei kestä.

Tapa 3. Heitsaillaan taaksepäin peruutellen nami oikeassa kädessä, siitä sitten käännytään ja "sivulle", jolloin Sade on väkisinkin sivulla oikeassa paikassa. Vasenta kättä voi käyttää apuna laittamalla se käännyttäessä Saden lavan kohdalle, jolloin se ei pääse ottamaan liikaa etäisyyttä. Tämän jälkeen suoristan taas itseni, kehun hillistysti ja palkan tullessa sydämestä pitää sen myös kuulua äänestä!

Boltin kanssa treenattiin tällä kertaa kaukoja. Vaikka kotona Bolt vaihtoikin aivan mahtavasti asennot paikallaan niin, että vain etutassut liikkuivat e ulkona tästä tullut mitään. Kotiläksyksi saatiinkin opettaa takapalkka. Targetti Boltin taakse, sinne namit ja vapautus. Kun takapalkka on hallussa aletaan vaihtaa asentoja. Ensin niin, että olen kahden askeleen päässä. Tästä sitten kasvatellaan välimatkaa ja aina jos menee liian vaikeaksi palataan hieman lähemmäs.

Toinen, mitä Bolt treenasi leikkimisen lisäksi oli nouto. Bolt tarttuu halukkaasti kapulaan, mutta nyt se on oppinut, että heti kun nappaa kiinni käsketään "irti" eli se tarjoaa jo valmiiksi irrotusta. Nyt siis pidetään Bolt hihnassa, tehdään kapulasta saalis ja kun Bolt nappaa kapulaan autetaan hihnalla, että matka jatkuu. Muutaman askeleen jälkeen "irti", mutta jo liikkeessä pitää kehua! Hienosti saatiin Bolt kantamaan jo kapulaa, vaikka Mirva sanoi alkuun, että tää tuskin onnistuu ekalla toistolla. Liikkumaton kapula ei ole vielä tarpeeksi mielenkiintoinen, mutta kun vähän vielä päästään eteenpäin pääsen laittamaan kapulan mun ja Boltin väliin. Siihen vaan sitten "ota" (vai nouda?) ja hihnan avulla taas koira liikkeelle. Ja AINA kun Bolt kantaa kapulaa mua kohti pitää KEHUA ÄÄNELLÄ!

Treenien lopussa katsottiin myös yhdessä läpi pisteet, jotka olimme arvioineet saavamma tällä hetkelä kisoissa. Arvosanoissa siis oli pisteitä myös 0-5 välillä vaikkei näitä oikeasti kisoissa jaetakkaan :)

Paikalla makaaminen, 1 min
Sade: Sadelle on haasteelista odottaa pa:ssa jos mitään ei tapahdu. Maahanmeno on kuitenkin nopea ja varma, saattaa olla hieman vino. Pysyy paikallaan. Saattaa nostaa ja laskea päätään muttei vaikuta levottomalta. Palatsessani takaisin viereen on riski, että Sade ennakoi pa:n. Arvosanana 8.
Bolt: Oman vuoron odottaminen voi olla haastavaa. Menee nätisti maahan, joskin voisi mennä myös nopeammin. Pysyy paikallaan. Saattaa enakoida pa:n. Arvosanana 7.

Seuraaminen
Sade: Pa:t vinoja, seuruu väljää. Arvosanana 5.
Bolt: Seuraa usein hyvällä paikalla. Takapään käyttö vaatii treeniä (käänökset). Pa:han tulo vatii treeniä. Arvosanana 6 (leikitään, että on osannut tulla aloitussentoon)

Maahanmeno seuraamisen yhteydessä
Sade: Seuraaminen väljää. Napakka maahanmeno, tosin saattaa olla vino. Mahdollisesti ennakoi pa:n. Arvosanana 8.
Bolt: Maahanmeno vaatii tuplakäskyn ja / tai mun vauhdin hidastumisen. Jää nätisti maahan. Saattaa ennakoida pa:n. Arvosanana 6.

Luoksetulo
Sade: Pysyy paikallaan ja tulee vauhdilla luokse. Vino pa. Arvosanana 8.
Bolt: Pysyy paikallaan ja tulee luokse vauhdilla. Ei osaa tulla sivulle. Arvosana, jos osaisi hakeutua sivulle 8, nyt 3.

Noutoesineen pitäminen
Sade: Vaatii suuren nostatuksen, jotta ottaa suuhun. Ei pidä suussa 1s kauempaa. Arvosanana 2.
Bolt: Ottaa kapulan suuhun ja tarjoaa heti irrottamista. Arvosanana 3.

Kauko-ohjaus
Sade: Istumaan nousemiset hankalia. Maahan kyllä menee. Vaatii paljon treeniä, että pysyy paikoillaan. Arvosanana 3.
Bolt: Tekee hienoja vaihtoja sisällä. Onnistuttu tekemään vaihdot 1½ metrin päästä. Arvosanana 8.

Estehyppy
Sade: Pysyy paikallaan. Tulee kutsutaessa esteen yli. Vino pa. Arvosanana 8.
Bolt: Pysyy paikallaan. Tulee kutsuttaessa esteen yli. Ei osaa tulla sivulle. Arvosanana 8 (jos osaisi tulla sivulle).

Kokonaisvaikutus
Sade: Työskentelee iloisesta ja innokkaasti. Tarkkuus ja täsmällisyys puuttuu. Arvosanana 8.
Bolt: Kaikki häiriöt ovat vielä liikaa. Monta liikettä saatetaan nollata häiriöiden takia ja koira saatta poistua kehästä Haahuilee vielä ja unohtuu tuijottamaan häiriöitä. Kun tekee, tekee todella nätisti töitä. Arvosanana 5.

Mirva muistutti ennakoivista askelista mm. kun kerroin arvioni meidän pisteistä liikkeestä maahanmenoon. Paikkamakuun kohdalla Mirva vinkkasi, että kun palkkaan maahan palaan palkkauksen ajaksi koiran eteen. Sivulta palkkaan vain ja ainoastaan, kun koira on pa:ssa.

Muutoin Mirva totesi Boltin pisteistä, että realistiselta kuulostaa kaikki muu paitsi kaukot. Nyt lähdetään tavoittelemaan, että jokaiseen liikkeeseen saadaan +1 piste lisää. Saden kanssa pisteet pidetään ennallaan, mutta kisaamista ei edes mietitä ennen kuin koiralle saadaan lisää itseluottamusta ja pa kuntoon. Sade on kovin epävarma siitä, että se ja sen tekeminen riittää mulle. Mun pitää tosissani opetella kehumaan sitä silleen, että se kuulee äänestä olevansa huippu. Pitää siis nyt tsempata ja ruveta tekemään peilitreenejä, vaikka se niin hölmöltä kuulostaakin. Peilin eteen seisomaan ja mikään muu ei liiku kuin suu. Äänestä on siis kuuluttava kehut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti