22. kesäkuuta 2015

Astetta arempi aihe

Jotenkin tuntuu, että nämä koirien kipuilut on aiheita, mistä ei juurikaan kirjoiteta tai puhuta ääneen. Haluan kuitenkin antaa realistisen kuvan arjestamme, josta tässä blogissa kirjoitan, joten en jätä myöskään näitä ikäviä ja vaiettuja asioita kirjoittamatta sen takia, "ettei niistä saa puhua". Ei siis haluta kertoa, jos koira on rikki etteivät muut katso pahasti tai peräti mene ja tuomitse kasvattajaa, joka on meidän tapauksessamme ollut aina ihana ja mukana vaikkei hänellä pakottavaa velvoitetta siihen enää olekaan sen jälkeen, kun pentu on meille muuttanut. Kasvattajamme on tehnyt hienon yhdistelmän näissä pennuissa ja ottaisin ehdottomasti uudelleen tämän saman pennun, vaikka tietäisinkin valmiiksi, että juuri tämä yksilö jumiutuu helposti ja on tapaturma-altis.

Boltiltahan kuvautettiin viime kesänä eturaajat ontumisen vuoksi. Röntkenkuvat otettiin tuolloin kummankin eturaajan varpaista, kyynäristä sekä olkapäistä ilman, että kuvista löytyi syytä ontumiselle tai mitään muutakaan normaalista poikkeavaa. Ontumisen syyksi siis epäiltiin pehmytkudosvammaa, joka ei vain päässyt alkuun parantumaan vaan pitkittyi. Lopulta ontuminen kuitenkin loppui ja poika oli elämänsä kunnossa.

Viime kesästä asti äitini on aina päivitellyt Boltin kävelytyyliä. Sen käynti on niin erityylistä kuin näillä kolmella muulla schapella, jotka perheessämme pyörivät. Myös yksi hieroja kiinnitti viime kesänä huomiota Boltin kävelytyyliin ja epäilikin, että liekö ontumisen oikea syy ollenkaan eturaajassa. Hän siis epäili, että ongelma on takana, mutta heijastaa eteen. Paljon mahdollista, mutta yksikään lääkäri ei tätä edes ehdottanut.

Bolt on käynyt nyt alkukesän aikana kaksi kertaa hierojalla ja kolmas kerta on huomenna. Syynä hierojakäynteihin on selkäjumi. Hieroja totesikin viimeksi, että tämä on hänen tuntumallaan yksilö, jota joutuu aika ajoin aina hierottamaan läpi sen koko elämän. Bolt on siis hyvin eri tyylinen kuin esimerkiksi Sade, josta hieroja totesi, että "pehmeät lihakset". Sadelta löytyi hitunen kuonaa ja pienen pieni jumi, mikä sekin aukeni heti. Bolt puolestaan on heti ensisivelyllä jo huomattavasti jäykempi. Bolt tyyli askeltaa on siis semmoinen, mikä kerryttää sille selkään jumia. Mutta miksi näin?

Juhannuksena taas katseltiin äitini kanssa Boltin menoa. Sen takapää kävelee ikään kuin "varpaillaan" ja miehisesti takajalkaa nostaessaan sen selkä on köyryssä. Jatkuvasti herää kysymys, onko jokin vikana. Tänään sitten soitin eläinlääkärille ja varasin ajan, jotta lähdetään tutkimaan mitä sielä selässä oikein on - vai onko mitään. Mitä todennäköisemmin Bolt siis rauhoitetaan ja kuvataan ensi viikolla, niin nähdään onko selässä jtn vai onko kyse oikeasti vain siitä, että Boltin askellus on hyvin omaperäistä versus nämä meidän vertailukohdat.

Oma silmä on niin tottunut tuohon Boltin kävelytapaan ettei se enää itselleni pistä silmään. Eikä toisaalta tuomarit ole näyttelyissä laittaneet mtn mainintaa askelluksesta eikä näyttelykurssillakaan tullut tähän mtn huomautusta. Onko tää lääkärille meneminen siis turhaa huolehtimista vai onko Boltilla oikeasti selässä jtn? Vaikeita päätöksiä nämä "milloin lääkäriin" -asiat, jos kyseessä ei ole mikään akuutti heti hoitoa vaativa asia. Onko vaiko ei? Kuviteltua vai ei?

Laitanpa muuten tähän alle vielä nuo Boltin viime kesän röntgenkuvat, niin pysyvät ainakin tallessa mahdollista myöhempää tarkastelua varten:












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti