14. lokakuuta 2020

Käyttäytymisen jalostustarkastus

 Diesel kävi Schapendoes ry:n järjestämässä käyttäytymisen jalostustarkastuksessa 20.9.2020.

Oma fiilikseni tarkastuksesta on, että tämä oli hieman väkisin keksitty tarkastus, mikä mittasi vain sen, syökö koira vieraat ihmiset ja stressaantuuko se vieraasta ympäristöstä / vieraista ihmisistä. Paljon enemmän koen saaneeni tietoa koiristani MH-luonnekuvauksen sekä luonnetestin kautta. Toki tällä käyttäytymisen jalostustarkastuksella saadaan varmasti useammasta koirasta "jalostukseen käypä". Mutta tämä on siis vain mun mielipiteeni.

Tarkastuksessa Diesel esiintyi hyvin itsensä näköisesti. Olisin voinut kertoa jo etukäteen miten Diesel tulee käyttäytymään :D Ei siis ilmennyt mitään yllätyksiä. Täältä löydät Dieselin tulokset: käyttäytymisen jalostustarkastus .


1. Ihmisen kohtaaminen

Ensin kohdattiin siis vieras ihminen, joka istui tuolilla ottamatta kontaktia. Diesel meni suoraan tervehtimään ihmisen ja otti kontaktin vieraaseen. Myös palatessamme hetken kuluttua uudelleen vieraan luo, Diesel meni vieraan luo ottamaan kontaktin. Dieselin ime oli rennon ystävällinen.

Seuraavaksi vieras kysyi saisiko viedä Dieselin lenkille. Vähänhän Diesel katsoi, että oletko tosissasi, mutta lähti kuitenkin mukaan. Vähän matkaa vieras pääsi Dieselin kanssa kävelemään ennen kuin Diesel päätti, etät nyt palataan takaisin mun luo. Diesel siis veti vieraan perässään, jotta pääsi takaisin mun luokseni. Tämä oli hyvin odotettavissa, Diesel on kuitenkin hyvin vahvasti mun perääni ja haluaa tehdä mun kanssani hommia.


2. Käsiteltävyys

Seuraavaksi vieras kysyi saako Dieselin koplata läpi. Mikäpä siinä, ei Dieseliä haittaa, että siihen kosketaan. Diesel oli rennon ystävällinen vieraan silitellessä se nläpi ja nostellessa tassuja. Diesel antoi koskea kaikkialle. Ruksattavia kohtia olivat huulet, etujalat, takajalat, korvat, rinta, häntä, lavat sekä selkä.


3. Jahtaaminen

Sivusta heitettiin pallo ja katsottiin, miten Diesel reagoi. Omasta mielestäni Diesel katsoi lentävää palloa, mutta arvioijat ovat ruksanneet, että Diesel jäi haukkumaan paikoilleen. Yhtä kaikki, Diesel ei siis rynnännyt jahtaamaan lentävää palloa. Dieselin kanssa ei ole ikinä leikitty palloleikkejä, sillä meillä asuu kotona pallonatsi. Ei Diesel tosin ole osoittanut tarvettakaan jahdata mitään liikkuvia kohteita, eli ei yllätyksiä tässäkään osiossa.

Seuraavaksi pääsin itse leikittämään Dieseliä samaisella pallolla. Diesel ryhtyi kanssani leikkimään, tarttui palloon ja ravisteli sitä. Osoitti siis samaa leikkisyyttä, mitä se kotona ja muuallakin tarjoaa.


4. Aktiivisuus / passiivisuus

Seuraavaksi mun piti seisoa täysin passiivisena ja katsella puiden latvoja. Haluttiin nähdä, miten Diesel käyttäytyy. Hyvin tyypilliseen tapaan Diesel kierteli mun ympärilläni ja komensi mua haukkumalla. Dieselin vahvuus ei ikinä ole ollut "vain oleminen" vaan jotain pitäisi aina tapahtua. Diesel oli siis rauhaton ja äänteli.


5. Vieras koira

Mä jatkoin passiivisena seisoskelemista, kun esiin ilmestyi vieras koira. Koira kävi kävelemässä pienen lenkin siinä meidän edessä ja poistui paikalta. Diesel osoitti selvää kiinnostusta vierasta koiraa kohtaan. Koiran jo poistuessa Diesel palasi komentamaan mua haukkumalla, kun vieläkään ei tapahtunutkaan mitään.


6. Epätavalliset alustat

Alueelle oli sijoitettu ritilä sekä pleksi, joilla testattiin, miten koira reagoi epätavallisiin alustoihin. Diesel ei osoittanut kummallakaan alustalla pelkoa tai huolestumiseta vaan astui epäröimättä aloistoille ilman houkuttelua.

Riilällä Diesel käveli suoraan ritilälle, mutta poistui siltä samaa matkaa. Tuli kuitenkin pyydettäessä takaisin ja seisoskeli sitten ritilällä, kun niin oli pyydetty. Diesel oli rento seisoessaan ritilällä. Pleksillä Diesel käveli suoraan alustalle ja kävi siihen maate. Edelliseltä alustalta yhdisti, että siihen halutaan jäätävän. Kovin oli rento poika tälläkin alustalla. 


7. Ihmisjoukko

Ensin kävelimme kävelevää ihmisriviä vastaan (3+3), seuraavaksi juoksevaa ihmisriviä ja lopuksi ihmisriviä, jossa osalla oli sadeviitat ja osa aukoi sateenvarjoja. Diesel kulki rennosti mun vierelläni. Huomioi kyllä vieraat ihmiset, mutta ei niistä välittänyt. Dieselillä oli enemmin tylsää, sillä se yritti saada mut leikkimään ottamalla hihnaa suuhunsa ja kiskomalla siitä.

Seuraavaksi meidän ympärillemme tuli ympyrään seisomaan ihmisiä, jotka eivät katsoneet Dieseliä. Hetken kuluttua ihmiset tulivat lähemmäs ja pian ne lähtivät kiertämään meitä. Diesel oli rento eikä käytös muuttunut. Asento oli rento eikä ihmiset poikaa hetkauttaneet. Edelleen Diesel pyrki saamaan mun huomioni ja leikkimään mun kanssa hamuamalla hihnaa suuhunsa ja alkamalla vetoleikin.


8. Äänet

Seuraavaksi kierrettiin lenkki, minkä aikana soi pilli, kattilan kantta koputeltiin vasaran pehmeällä päällä, kattilan kantta kolisutettiin vasaralla ja sähköpora laitettiin päälle. Dieselin käyttätyminen ei muuttunut äänien aikana.


9. Muut huomiot

Rohkeuden yleiskuva: rento, ei merkkejä epävarmuudesta.

Rohkeuden yleiskuvassa tapahtuvat muutokset: ei muutoksia.

Havaittiinko toistuvaa vakavaan stressiin liittyvää tai stereotyyppistä käyttäytymistä? hihnassa roikkuminen.

Muita huomioita: Koira komentaa ohjaajaa haukkuen ja eri kohdissa hihnaa purren.


Jep, hyvin Dieselin näköinen suoritus. Tosta sen komentamisesta en tykkää, mutta itse olen sen hyvin pitkälti aikaansaanut..
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti