11. toukokuuta 2016

MH-luonnekuvaus, 8.5.2016

Olimme varanneet ajan mh-luonnekuvaukseen jo syksylle 2015, ja kovasti olimme kuvaukseen tuolloin menossakin. Kaikeksi epäonneksemme Bolt kuitenkin loukkasi jalkansa edellisenä iltana, ja luonnekuvauksessa Bolt ontui sitä enemmän, mitä enemmän se otti askelia. Jouduimme siis tuolloin keskeyttämään kuvauksen fyysisen loukkaantumisen vuoksi.

Mielestäni minulla on aika tarkka käsitys siitä, millainen Bolt on, ja miten se käyttäytyy eri tilanteissa. Halusin kuitenkin käyttää pojan mh-luonnekuvauksessa saadakseni mahdollisesti lisää ahaa-elämyksiä, mutta myös siksi, että mielestäni on tärkeää pyrkiä käymään terveystarkastusten lisäksi myös luonnetesteissä ja mh-luonnekuvauksessa ja saamaan tätä kautta tietoa rodun nykytilanteesta. Omalla kohdallani rodun nykytilanne vaikuttaa ehkä eniten siihen, mistä linjoista ja miltä kasvattajilta haluan tulevaisuudessa koirani hankkia. Itselläni ei ole jalostuksellisia suunnitelmia, joten en käytä koiriani testeissä kerätäkseni niille meriittejä ja ”jalostusarvoa”.

Mutta takaisin asiaan. Sunnuntaiaamuna ajelin Boltin kanssa Ikaalisiin, jossa Glennit järjestivät mh-luonnekuvauksen. Boltin kuvausaika oli 9.30, ja järjestäjät olivatkin melko hyvin aikataulussa. Olin syksyllä käynyt seuraamassa, miten mh-luonnekuvaus etenee, joten emme ajelleet sunnuntaina Ikaalisiin niin aikaisin, että olisin ehtinyt seuraamaan muiden koirien kuvausta.

Kuvauksen alussa Bolt otti itse kontaktia kuvaajaan, mutta kopeloitavaksi se ei olisi välittänyt jäädä. Rapsutuksia Bolt jää mieluusti ottamaan vastaan, mutta kopelointi on sen mielestä aivan turhaa. Seuraavaksi kuvaaja otti Boltin hihnan ja testasi, miten Bolt lähtee hänen mukaansa. Pari askelta Bolt ottikin reippaasti, mutta kääntyi tämän jälkeen tajuttuaan etten tulekkaan mukana.  Kovin innokkaana Bolt ei siis kuvaajan mukaan lähtenyt ja antoi eleillään ymmärtää, että hänen paikkansa olisi minun luonani. Tämä osuus on arvosteltuna lomakkeella kohdissa 1a, 1b ja 1c.

Seuraavaksi testattiin lähteekö Bolt leikkimään. Heittelin kuvaajan kanssa lelua edestakaisin, ja Bolt kyllä seurasi tapahtumaa katsellaan, muttei kokenut tarpeelliseksi lähteä tavoittelemaan lelua tai käydä katsomassa lelua, kun lelu heitettiin maahan. Tämä osuus on lomakkeella kohdissa 2a, 2b ja 2c.

Vieheelle mentäessä ensimmäisessä suorituksessa Bolt lähti häntä tötteröllä katsomaan, mikä kumma edellä meni, mutta noin metri-kaksi ennen viehettä Bolt menetti mielenkiintonsa vieheeseen. Toisella toistolla Bolt ei lähtenyt ollenkaan vieheen perään, juoksi vain muutaman minuutin eteenpäin ja bongasi ojasta hajuja haisteltavaksi. Lomakkeella 3a, 3b, 3c ja 3d.

Testattiin myös sitä, mitä Bolt tekee, jos minä olen täysin passiivinen. Seisoin siis pellon reunassa kolme minuuttia tuijotelleen kaukaisuuteen. Bolt ei rauhoittunut viereeni, mutta se ei myöskään paineistunut. Bolt käyskenteli ympärilläni mutustellen heinää ja risuja, joita maasta löysi. Mun pikkulehmä pääsi laiduntamaan :D Tämä on lomakkeella kohdassa 4.

Kuvauksessa testattiin myös, lähtisikö Bolt leikkimään kauempaa leikkiin houkuttelevan vieraan kanssa. Ensin tämä vieras esitti meille foliohattutanssin, lauleli puskassa ja tuli sitten lelun kanssa houkuttelemaan Bolttia leikkimään. Bolt meni parin metrin päähän minusta, eli hieman kiinnosti muttei kuitenkaan niin paljon, että olisi mennyt perille asti katsomaan. Menimme sitten yhdessä katsomaan leikittäjää, ja Bolt kävikin reippaasti nuuskasemassa lahjetta. Tämä etäleikkiosuus on arvosteltu lomakkeella kohdissa 5a, 5b, 5c, 5d ja 5e.

Seuraavaksi testattiin koiran yllättämistä (säikäyttämistä) ja sitä, miten koira pääsee säikähdyksestään yli. Testissä katsottiin myös sitä, jääkö tapahtumasta koiralle pelkotiloja.  Lähdin siis Boltin kanssa reippaasti liikkeelle, ja edestämme vetäistiin haalarit ylös. Bolt säikähti ja otti etäisyyttä haalareihin. Kävelin lähemmäs haalareita ja odotin, josko Bolt tulisi katsomaan. Kävelin aivan haalareiden eteen ja odotin. Lopulta sain luvan alkaa houkuttelemaan koiraa katsomaan haalareita. Bolt tulikin viereeni, mutta mielenkiintoa haalareiden nuuhkimiseen siltä ei löytynyt. Tovin maaniteltuani Bolt kuitenkin nuuhkaisi haalaria. 

Seuraavaksi lähdettiin kiertämään haalaria ja katsottiin, jäikö tästä pelkotiloja. Kuten Boltin kohdalla odottaa saattoi, Bolt kulki mukanani, mutta jätti tilaa itsensä ja haalarin väliin. Eli kyllä sinne takaraivoon jäi hieman jyskyttelemään äsköinen säkähdys. Tämä on lomakkeella kohdissa 6a, 6b, 6c, 6d ja 6e.

Ääniherkälle koiralle ikävin testivaihe oli seuraava testaus. Pahaa aavistamaton Bolt käveli vierelläni ja äkisti sen vasemmalla puolella alettiin vetää erilaisia metalliesineitä pitkin peltikattoa. Kolina oli siis melkoinen ja pieni Bolt ottikin jalat kunnolla alleen. Itse seisoin kasvot kohti ”räminäpöytää”, täysin tietämättömänä siitä, mihin asti Bolt oli pinkonut. Menin lähemmäksi pöytää ja lopulta aloin taas maanitella Bolttia katsomaan pöytää. Tässä vaiheessa sain jo kääntyä ottamaan koiraan kontaktia. Bolt istui yleisön seassa. Se oli siis sännännyt karkuun, ja matkallaan bongannut ihmisiä, joista hakea turvaa kun oma mamma jäi mörön suuhun.

Kovin epäileväisenä Bolt lähti liikkeelle, ja jolkutteli syliini vaikka olinkin pöydän vieressä. Kovin tuo pieni otus siis minuun tukeutuu, vaikka pelottaakin. Räminäpöydän ohi kävelyissä (testattiin taas jäljelle jääviä pelkoja), Bolt piti välimatkaa pöytään. Ääniherkkyys on omakkeella kohdissa 7a, 7b, 7c ja 7d.

Pian päästiin katsomaan aaveiden meille järjestämää esitystä. Oikealta etuviistosta sekä vasemmalta etuviistosta ilmestyi esiin aaveet, jotka lähdivät vuorotellen meitä lähestymään. Boltilla nousi häntä kohti taivasta ja suusta purkautui hieman hätääntynyttä haukuntaa. Aaveiden jatkaessa lähestymistään Boltin haukunta kävi epävarmemmaksi ja poika siirtyikin lähes taakseni haukkumaan. Eipä ainakaan tarvitse olettaa, että Bolt puollustaisi mua kadulla :D

Aaveiden pysähdyttyä menin toisen aaveen eteen houkuttelemaan Bolttia. Bolt pysyi paikoillaan ja oli varma, että nyt tuli loppu. Otin aaveelta hupun pois, ja siirryin toisen aaveen luokse poistamaan hupun. Toimenpide ei vakuuttanut Bolttia, joten lähdin hakemaan koiraa mukaani. Tällä välin aaveet riisuutuivat kaavuistaan ja siirtyivät vierekkäin rupattelemaan. Menimme Boltin kanssa katsomaan oikeanpuoleisesta aaveesta jäljelle jäänyttä vaatekasaa, jota Bolt varovasti haistoi. Aaveita Bolt haistoi paljon reippaammin, ja vasemmanpuolesita kaapukasaa haisteltiin taas hyvin varovaisesti. Aavekuvauksesta poistuessa Bolt tuntui nauravan itselleen; ”hups, vähän ehkä turhaan säikähdin”. Aavet on lomakkeella kohdissa 8a, 8b, 8c, 8d ja 8e.

Loppuleikissä Bolt taas seuraili lentävää lelua katseellaan, ja kävi jopa nuuhkasemassa lelua, kun se maahan heitettiin. Tämän jälkeen kuvaaja jäi leikistä pois, ja minun tehtäväni oli leikittää Bolttia (ääneti!). Leikin aikana ammuttiin kaksi laukausta, joihin Bolt selvästi reagoi. Reaktiot eivät olleet mitenkään teatraalisia tai isoja, mutta selviä kuitenkin. Bolt pälyili ympärilleen, ja tilanne oli sille selvästi epämukava. Kuvaaja päätti ettei loppuja kahta laukausta ammuta, joten kuvaus oli meidän osaltamme ohi. Loppuleikki on lomakkeella kohdissa 9a ja 9b, ampuminen kohdassa 10.

Lopuksi saimme vielä sanallisen palautteen, sekä arvostelulomakkeen kotiin vietäväksi. Mielenkiintoista olisi, jos rotuyhdistys tekisi mh-luonnekuvauksesta sekä luonnetestistä jossain vaiheessa ”profiilit” sen mukaan, mitä testeissä käyneet koirat ovat saaneet tuloksiksi keskiarvollisesti. Tämän jälkeen olisi helppo verrata lomaketta keskiarvoon ja nähdä millainen se oma muru on versus rodun keskiarvo.

1a KONTAKTI, tervehtiminen
   4 Ottaa itse kontaktia tai vastaa siihen
1b KONTAKTI, yhteistyö
   2 Lähtee mukaan haluttomasti
1c KONTAKTI, Käsittely
   2 Väistää tai hake tukea ohjaajasta

2a LEIKKI 1, leikkihalu
   2 Ei leiki - osoittaa kiinnostusta
2b LEIKKI 1, tarttuminen
   1 Ei tartu esineeseen
2c LEIKKI 1, Puruote ja taistelutahto
   1 Ei tartu esineeseen

3a TAKAA-AJO, 1.kerta
   2 Aloittaa, mutta keskeyttää
3b TARTTUMINEN, 1. kerta
   1 Ei kiinnostu saaliista / ei juokse perään
3c TAKAA-AJO, 2. kerta
   1 Ei aloita
3d TARTTUMINEN, 2. kerta
   1 Ei kiinnostu saaliista / ei juokse perään

4 AKTIVITEETTITASO
   3 Tarkkaavainen ja enimmäkseen rauhallinen, yksittäisiä toimintoja

5a ETÄLEIKKI, kiinnostus
   2 Tarkkailee avustajaa, välillä taukoja
5b ETÄLEIKKI, uhka/agressio
   1 Ei osoita uhkauseleitä
5c ETÄLEIKKI, uteliaisuus
   1 Ei saavu avustajan luo
5d ETÄLEIKKI, leikkihalu
   1 Ei osoita kiinnostusta
5e ETÄLEIKKI, yhteistyö
   1 Ei osoita kiinnostusta

6a YLLÄTYS, pelko
   3 Väistää kääntämättä pois katsettaan haalarista
6b YLLÄTYS, puolustus / aggressio
   1 Ei osoita uhkauseleitä
6c YLLÄTYS, uteliaisuus
   1 Menee haalarin luo, kun se on laskettu maahan / Ei mene joissa
6d YLLÄTYS, jäljelle jäävä pelko
   3 Pieni niiaus tai nopeuden vaihtelu kerran, pienenee toisen ohituskerran jälkeen
6e YLLÄTYS, jäljelle jäävä kiinnostus
   1 Ei osoita kiinnostusta haalariin

7a ÄÄNIHERKKYYS, pelko
   5 Pakenee enemmän kuin 5 metriä
7b ÄÄNIHERKKYYS, uteliaisuus
   1 Ei mene katsomaan
7c ÄÄNIHERKKYYS, jäljelle jäävä pelko
   4 Niiaus tai nopeudenvaihtelu samanlaisilla vähintään kahdella ohituskerralla
7d ÄÄNIHERKKYYS, jäljelle jäävä kiinnostus
   1 Ei osoita kiinnostusta räminälaitetta kohtaan

8a AAVEET, puolustus / aggressio
   2 Osoittaa yksittäisiä uhkauseleitä
8b AAVEET, tarkkaavaisuus
   4 Tarkkailee aaveita, lyhyitä taukoja
8c AAVEET, pelko
    4 On enimmäkseen ohjaajan taana, vaihtelee paon ja kontrollin välillä
8d AAVEET, uteliaisuus
    1 Menee katsomaan, kun ohjaaja on ottanut avustajalta hupun pois / Ei mene ajoissa
8e AAVEET, kontaktinotto aaveeseen
   1 Torjuu kontaktia / Ei mene ajoissa

9a LEIKKI 2, leikkihalu
   2 Ei leiki - osoittaa kiinnostusta
9b LEIKKI 2, tarttuminen
   2 Ei tartu, nuuskii esinettä

10 AMPUMINEN
   5 Häiriintynyt, pelokas


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti