19. maaliskuuta 2015

Tokoilua

Tämä teksti on lähtökohtaisesti kirjoitettu, omaksi luntikseni. Tarkoitus on hieman kasata menneitä tokotunteja sekä kotiläksyjä ja vinkkejä eri liikkeiden harjoitteluun. Itse kun omaan niin lahon pään, etten seuraavana päivänä saati kuukauden päästä enää muista, miten meidän olikaan tarkoitus treenata. Kerään tähän liikkeet, mitä on kotona tai treeneissä treenailtu (edes kerran).

Paikalla makaaminen
Tää sujuu kummankin kanssa melko hienosti. Hieman pitää vielä hioa sitä, että odottavat maassa vaikka seisonkin jo valmiina pyytämään pa:han. Sade nostelee ja laskee päätään, mistä yksi ohjaaja on meille aikanaan huomauttanut, että pitäisi valita toinen, missä sitten pysyisi. Bolt on alkanut myös laskea ja nostaa päätään, eli tähän pitänee jossain vaiheessa alkaa kiinnittää kummankin kanssa huomiota. Boltin häiriönsietokykyä pitää myös lähteä kasvattamaan, Saden kanssa onkin jo treenattu, että paikan aikana meidän välissä kävelee koira.

Seuraaminen
Saden kanssa on käyty nyt yhdet tokotreenit ja yllätyin positiivisesti siitä, millä innolla neito seurasi. Hallittomassa ympäristössä kun Sade seuraa hetkittäin ja sitten jätättää ja haahuilee. Hallilla neiti piti loistavasti yllä kontaktia vaikkakin sanomista voisi vielä tulla tuosta, kuinka suuren välimatkan se haluaa pitää muhun seuratessaan. Tiukat käännökset teettää kuitenkin vielä haasteita, eli tähän voisin soveltaa vinkkiä, joka Boltin kanssa saatiin: 4:n askeleen neliötä kumpaankin suuntaan, jolloin tulee paljon tiukkoja käännöksiä.
Kumpikin tekee helposti vinon pa:n, joten nyt pitää alkaa vaatia kunnollista pa:ta ennen palkkausta. Köhöm, helpommin sanottu kuin tehty J
Bolt seuraa hyvällä intensiteetillä, joskaan seuraamisasento ei ole kaikista suorin. Pylly tulee hieman vinossa mukana. Tähän pitänee etsiä vähän kikkakolmosia. 

Maahan meno seuraamisen yhteydessä
Sadella on useimmiten loistava ja napakka maahanmeno. Pitäisi muistaa toisinaan palkata heti napakasta maahanmenosta eikä vasta koko liikkeen jälkeen. Pientä malttamattomuutta odottaa pa-käskyä, kun seison vieressä, joten toisinaan tarvitsee käskeä uudelleen maahan saadakseen Saden odottamaan käskyä. Maahan mentyään pysyy kyllä hienosti ja kestää pientä häiriötä sekä sen, että kierrän ympärillä.
Boltin maahanmeno on vielä hieman haparoivaa liikkeen yhteydessä. Helposti tulee useamman askeleen eteenpäin, eli pitäisi muistaa hieman helpottaa liikettä, että pääsisi palkkaamaan hyvistä ja nopeista maahanmenoista. Maahan kun menee, niin pysyy melko hyvin paikallaan. Suurempia häiriöitä tässä ei ole vielä treenattu.

Istuminen seuraamisen yhteydessä
Tätä aloteltiin vasta kummankin kanssa. Nyt treenataan seuraamisen yhteydessä yhdessä pysähtymistä ”istu”-käskyllä ja pyritään lyhentämään omaa pysähtyneenä pysymistä. Kaipaa vielä paljon kummankin kanssa treeniä ja tällä hetkellä käskyn jälkeen otan askeleen pari eteenpäin ja palaan palkkaamaan. Lähitulevaisuuden tavoite on, että ”istu”-käskyllä olen hyvin hetkellisesti paikallani (vasemman jalan askeleella) ja jatkan suoraan matkaa oikealla jalalla. Hiljalleen lisäillään myös välimatkaa sekä paikallaan pysymistä ilman ”paikka”-käskyä vaikka kiertäisinkin ympärillä.

Seisominen seuraamisen yhteydessä
Saden kanssa suurin haaste tässä on äänenkäyttöni. Jos sanon yhtään liian napakasti käskyn heittää Sade maihin. Muutenkaan tämä ei ole Saden lempiliike ja se näyttää lähes tuskaiselta, kun joutuu tätä treenaamaan. Viimeksi treenattiin paikallaan pysymistä vaikka kierrän ympärillä tai menen reilusti selän taaksen. Suhteellisen hyvin pysyi, varsinkin, jos kävi kerran muistuttamassa.
Boltin kanssa tätä on treenattu samoin kuin Saden kanssa, eli pysähtäy koiran kämmenellä kesken liikeen. Viime viikon treeneissä opetustapani sai kuitenkin suunnatonta kritiikkiä osakseen ja opetustavaksi neuvottiin, että opetan ensin pysähtymään liikkeestä luoksetulon yhteydessä. Nyt on siis treenattu ”seis”-käskyä lelun heiton avulla ja melko nätisti Bolt pysähtyykin. Tosin lelu harvemmin kiinnostaa, pysähtyy vain katsomaan, että mikäs se tossa lenti ja seuraavaksi haetaankin namua. Paikallaan seisomiselle on pyritty hakemaan kestoa ja pian pitäisi taas treenata liikkeestä seisomista.

Luoksetulo
Oolalaa, mikä vauhti kummallakin on tässä! Joskin kummankin pa kaipaa vielä onnistuneita toistoja ja paljon vahvistamista. Sade jää ilman käsiapua hieman taakse ja vinoon, joskin hakee nätisti itse sivulle. Bolt on onnistuttu sekoittamaan treenaamalla tätä kahdella tavalla (mä rupesin opettamaan selän takaa kiertämällä ja H alkeiskurssilla sitten oli alkanutkin opettaa suoraan sivulle tuloa, kun H:n on se paljon helpompi opettaa pituutensa takia. Nyt on sitten yhtenäistetty toimintatapoja ja opetan samaa kuin H, on Bolt hieman hukassa, että mitä haluataan. Omatoimisesti ei tule sivulle vaikka juokseekin lujaa luokse, eli kaipaa vielä käsiapua. Seuraavaksi kaivattaisiinkin ideoita, miten käsiapu häivytetään pois..

Kauko-ohjaus
Tässä on treenattu pääasiassa istumista ja maahanmenoa niin, että otan hieman etäisyyttä enkä käskytä kosketusetäisyydeltä. Melko näpsäköitä asennonvaihtoja, ellen sanoisin. Vielä pitää kyllä treenata lisää, sillä paikallaan pysyminen ei ole 100% varmaa vaan yhtään jos otan liikaa etäisyyttä saattaa varsinkin Bolt juoksta luokseni ”istu” tai ”maahan” –käskyllä. Toisinaan on useampi toisto, millä pystän hyvin paikoillaan, mutta hetkittäin huomaan, että joka vaihdolla liikutaan..
Seisomista on otettu mukaan vain silloin, kun seison vieressä ja pystyn auttamaan asennun vaihdossa niin ettei eteenpäin liikettä juurikaan synny.

Estehyppy
Vanhoilla säännöillä täysi nou-nou. Uusilla tuskin teettää hankaluuksia, joskaan ei olla vielä päästy treenaamaan. Tiistain treeneissä piti treenata vielä vanhoilla säännöillä (miksi??) ja noh, Boltin kanssa ei vielä päästy ketjuttelussa kovinkaan pitkälle, lähinnä jätin sen seisomaan esteen taakse, kiersin itse toiselle puolelle ja palasin viereen koittaen pitää sen edelleen paikallaan seisomassa. Muutama hyppy tehtiin, mutta seisomiset (paikallaan) olivat kehnot. Samat haasteet on ollut Sadenkin kanssa eikä tätä olla oikein treenattu.

Noutoesineen pitäminen
Tätä on nyt koitettu kerran ja tuskin koitetaan uudelleen ennen kuin saan tähän apuja. Bolt ottaa kapulan mielellään suuhunsa, mutta luiskauttaa suoraan takahampaille järsittäväksi. Sade puolestaa ei tahdo kapulaa suuhunsa, joten tän kanssa joudutaan vielä tekemään töitä, että onnistuu. Boltin kanssa lienee helpompi aikanaan muodostaa tästä kokonainen nouto, sillä tykkää leikkiä yhdessä sen sijaan, että leikkisi leluilla yksin. Kovin nätisti siis tuo heitettäessä leluja yms. Sadelle kun heittää palloa niin neiti hakee kiltisti, mutta menee omia menojaan pallon kanssa.

Zeta
Sunnuntain treenit Saden kanssa käsittelivät zetaa. Mä sain kotiläksyksi opetella tekemään tiukemmat mutkat, sillä liian helposti tein pyöreitä kulmia. Liikkeet oli seiso, maahan ja istu. Seisomisessa taisi ottaa etujaloilla askeleet, kun olin seläntakana, mutta muuten pysyi melko kivasti paikallaan. Maassa pysyi nätisti ja haasteeksi osoittautui maasta suoraan seuraamaan lähteminen. Istu-osuus tehtiin avustetusti ja pysähdyin siis Saden kanssa enkä ottanut kuin askeleen eteenpäin ja palasin palkkaamaan. Ei mikään toivoton tapaus, mutta vielä on treenittävää J Kotiläksynä on paikallaan pysymiset (ilman paikka-käskyä, joka liimaa Saden kyllä paikoilleen) sekä asennosta suoraan seuraamaan lähtemiset.
Boltin kanssa ei tätä olla vielä koitettu eikä koitetakkaan, ennen kuin asennoissa paikallaan pysymiset on vahvempia ja kestää myös sen, että liikun takana. Treenaillaan myös ensin asennosta suoraan seuruuseen lähdöt ennen kuin yhdistelen tän zetaksi.

Merkin kiertäminen ja paluu perusasentoon
Tätä on kertaalleen koitettu Tampereen tokoschapeilussa, mutta sen jälkeen jäänyt laiskuuttani tekemättä. Namilla ohjattiin kiertoon ja pohdintaan jäi, minkä käskyn tähän ottaisi. Agilityssä meillä on ”kierrä”, kun este hypätään takaapäin, eli sitä ei välttämättä viitsisi ottaa. Mutta minkä sitä sitten muistaisi itse? :D


Haaveissa on, että jonain päivänä kyettäisiin tekemään myös ruutu, nouto (myös metalli ja ohjattu), tunnarit ja kaikki muut, mitä ei vielä olla treenattu. Omat taidot kun ei noihin riitä, niin pitänee ruveta bongailemaan sopivia tokokursseja tai yksittäisiä treenejä, että pääsisi vähän kurkkimaan, miten noita oikeasti opetetaan J

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti