26. kesäkuuta 2018

Terveystutkimukset

Meillä kuvataan koirien luustot, ja toisinaan multa kysytään, meinaanko käyttää koiriani jalostukseen, vai miksi kuvautan. Mun syyt kuvauttaa koirani on lähtökohtaisesti jossain muualla kuin jalostuksessa. Joskin, kun vastuulliset kasvattajat tutkivat suunnittelemiensa yhdistelmien sukutauluja, voi meidän tulokset olla siellä antamassa kasvattajille tietoa yhdistelmien ympärillä olevien koirien terveydestä. Ja toisaalta tutkimassa en ainakaan sulje jalostuksen mahdollisuutta pois.

Meillä treenataan agilityä, ja vaikka kentällä on tuhatmäärin kuvaamattomia koiria treenaamassa, mulle riittää yksi rikkinäinen koira, millä treenasin. Haluan varmistaa, että koirieni luustot ovat sillä mallilla, että mä en riko niitä entisestään treenaamalla tai aiheuta muutoin niille kipua. Lisäksi haluan antaa kasvattajalle tietoa siitä, miten hyvin hän on onnistunut kasvattamaan mahdollisimman terveen pentueen, sekä tuoda oman panokseni siihen, että tiedetään, missä mennään rodun terveyden kanssa.

Meillä on kuvattu Sade (Lumikuono Nortada Fada), mutta koska Sadea kuvattaessa ei selät olleet vielä "tapetilla", en selkää aikanaan kuvauttanut. Ja nyt en halua Sadea rauhoittaa ”vain” selän kuvausta varten. Sadelta on siis kuvattu kyynärät tuloksin 0/0 ja lonkat A/A. Muita terveystutkimuksia Sadelle ei ole tehty. Silmät toki olisi voinut / voisi peilata ja polvet tutkia, mutta omaan käteeni Saden polvet tuntuvat hyvin napakoilta, eikä meillä ole ollut ikinä ongelmia polvien kanssa. Myöskään näön kansa ei ole ollut ongelmia. Asiaa tarvitsee toki miettiä uudelleen, jos agilityssä rupeaa esimerkiksi tippumaan rimoja ilman syytä.

Boltilta (Karvarallin Huligaani) kuvattiin selkä, kyynärät ja lonkat. Kyynärät kuvattiin ensimmäisen kerran ½-vuotiaana, minkä vuoksi niiden virallisten kuvien kanssa ei pidetty kiirettä. Boltin tulokset olivat selkä LTV1 VA0, lonkat B/B ja kyynärät 2/3. Ei siis missään tapauksessa agilitykoiran tulokset. Ja kyllähän sen toki näkikin, varsinkin kun näin jälkikäteen asiaa ajattelee. Bolt rakasti tehdä agilityä, mutta matalilla rimoilla. Korkeita rimoja se ei halunnut hypätä. Bolt opetti mulle kantapään kautta, että kuvaan jatkossa koirani jo ennen kuin ne ovat kisaikäisiä..

Dieselin (Elopellon Johan Pomppas) kanssa käytiin juuri luustokuvissa, ja kuvien myötä uskallan ruveta hiljalleen nostamaan hyppykorkeuksia. Ainahan tämä poika on tykännyt hypätä ja hypännyt hyvin vaivattomasti, mutta ollaan silti menty maltillisilla hyppykorkeuksilla ennen kuvauksia. Dieseliltä kuvattiin kyynärät 0/0, lonkat A/A ja selkä LTV1 VA0. Dieseliltä on otettu viime syksynä MyDogDNA, ja niiden tulosten valossa Diesel on gPRA:n osalta terve, ei kantaja ja HUUn osalta kantaja.

Diesel on ilmoitettu loppukesälle vielä silmä, polvi ja sydän –tarkkiin, ja Sadelle ja Dieselille on suunnitteilla käynti Lohen tutkimusryhmän näytteenottotilaisuudessa, jossa selvitetään aineenvaihduntaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti