11. syyskuuta 2015

Allergiaako?

Ja jottei elämä kävisi liian helpoksi, niin nyt mua pohdituttaa onko Bolt allerginen jollekin ruoka-aineelle. Mahdollisesti possulle..

Saden silmät on aina rähmineet enemmän kuin perheemme muiden schapejen. Mutta koska rokotuksia yms hakiessa lääkärit eivät ole koskaan pitäneet sitä huolestuttavana, en ole tosissani edes miettinyt, että Sadella olisi mitään allergiaa. Bolt puolestaan rapsuttelee itseään mielestäni liian usein. Paljon useammin kuin Sade, Tara tai Topi esimerkiksi. Varsinkin turhautuessaan Bolt rapsuttelee takajalalla kylkiään seisten kolmella muulla tassulla. Osittain olen ajatellut, että tämä on oheistoiminto turhautumiselle, mutta takaraivossa on kuitenkin kummitellut ajatus, mitä jos Bolt onkin allerginen.

Bolt ja Sade söivät viikonloppuna possupaistia. Possupaistia syötiin myös tiistaina, jonka jälkeen huomasin Boltin korvien töhnivän ja toissailtana harjatessa löysin kainaloista punaiset laikut. Olisiko aika tehdä eliminaatiodietti? Vai jätetäänkö vain possu pois ruokavaliosta ja toivotaan parasta? Vai vaihdetaanko nappuloihin ja kärsitään suunnattoman kokoisista ulosteista, jotka mielestäni kielivät ruoan huonosta imeytymisestä?

Koska olen suhteellisen varma siitä, että possu on se, joka Bolttia kutittaa, aiheuttaa korvien töhnimistä ja punoitusta ihossa, en ole vakuuttunut, että tarvitsemme täydellistä eliminaatiodiettiä. Eli ruoaksi annettaisiin vain semmoisia aineita, joita Bolt ei ole ikinä aiemmin syönyt. Syteen tai saveen, pahemmaksi kutina tuskin muuttuu meidän kokeilullamme. Tai jos tilanne muuttuu pahemmaksi TAI ei lähde paranemaan, niin sitten mietitään tilannetta uusiksi.

Kävin siis keskiviikkona ostamassa kasan hevosta. Meillä ei mielestäni ole ikinä edes maistettu hevosta, joten lihana tämä osuisi hyvin ajatukseen "ei ole voitu edes altistua allergisoitumaan". Kasvikset puolestaan ovatkin hieman haasteellisempi. Tarkoituksenani on ollut tehdä Sadelle ja Boltille yrjölän puuroa runsaalla kasalla kasviksia ja sotkea sitä lihan sekaan. Niinpä kokeilemmekin nyt hevosta kera yrjölänpuuron ja kukkakaalin, parsakaalin, bataatin, porkkanan, kurkun ja kesäkurpitsan. Treeninameiksi paistoin hevosenlihaa ja leikkelin pieniksi paloiksi pusseihin, joista osa päätyi pakkaseen ja osa odottaa jääkaapissa seuraavia treenejä.

Jos olen oikein ymmärtänyt, kutinan ja muiden oireiden pitäisi kadota viimeistään 3 viikossa, olettaen, että yrjölän puuro tai mikään kasviksista ei Bolttia allergisoi. Nyt syödään siis 3 viikkoa aika yksipuolista ruokaa, jotta saataisiin kutinat pois. Jos tämä ei toimi, tehdään täydellinen eliminaatiodietti, mutta sitä ennen konsultoidaan jotakuta asiasta enemmän ymmärtävää. Nyt on kotona myös täyskielto ettei koirille anneta yhden yhtä juustopalaa tai nakinpalaa yms. Luita en kuitenkaan ole niiltä pois keräillyt, sillä niiden syöminen ei mielestäni ole Boltin kutinaa pahentanut. Mutta kohtahan sen näkee, lähteekö helpottamaan vai tiukennetaanko sallittuja ruoka-aineita.

Sade syö nyt tämän kokeilun ajan samaa ruokaa kuin Bolt, sillä en olisi pahoillani, jos Saden silmien rähmintä hieman vähenisi. Ja toisaalta, jos tarjolla on eri ruokia, ei meillä oikein onnistu ruokailut, kun pakko olisi päästä kaverin kupille..

Moni eliminaatiodietistä tietävä varmasti torjuu mun ajatukseni, sillä eliminaatiodietissä on tarkoitus, että koira saa vain ruoka-aineita, joita se ei ole ikinä ennen saanut. Ja kun oireet on saatu pois aletaan yksi ruoka-aine kerrallaan lisätä "vanhoja" ruoka-aineita takaisin ruokavalioon. Jos lisätty raaka-aine ei aiheuta oireita, niin lisätään aina parin viikon välein uusi raaka-aine kunnes löydetään se allergisoiva ja saadaan poistettua se kokonaan ruokavaliosta. Mun ajatukseni kuitenkin on, että koska olen melko varma siitä, mikä allergisoi, niin voin pitää kasvis (ja puuro) puolen ennallaan. Toki jos ajatukseni osoittautuu vääräksi, pitää ruokavaliota rukata uusiksi. Myös se, miksi tätä uskallan itse ruveta kokeilemaan on se, että koiran ruokinta ei voi olla eikä siitä saa tehdä sen vaikeampaa kuin ihmisen ruokinnasta.

Palautetta tästä meidän kokeilusta saa antaa, niin hyvässä kuin pahassakin. En aio ottaa nokkiini. Toivon vain, että tämä postaus herättää ajatuksia, niiden keskuudessa, ketkä mahdollisesti painivat samojen ajatusten kanssa.

P.S. Noin kolmen viikon päästä luvassa tietoa siitä, miten tämä meidän kokeilu on toiminut!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti